DÜĞME FOBİSİ


Ahh o düğmeler yok mu o düğmeler….Ela’nın yaklaşık 6-7 aydır düğmelere karşı anlaşılamayacak bir tepkisi olduğunu fark ettim.Başlarda önemsemedim…Zamanla geçer dedim ama geçmek yerine dahada karmaşık bir hal almaya başladı.Birisinin üstünde düğmeli bir kıyafet gördü mü kendini ordan oraya atıp çıkar çıkar,düğme var diye bağırıyor.Dahada ilerleyen günlerde düğme görünce midesinin bulandığını fark ettim.Ve tek başıma hal edemeyeceğimi anlayınca soluğu terapiste aldım.Pedagogumuzda anlam veremedi.İlk defa böyle bir durumla karşılaşmış oda…Üstüne gitmeyelim,zamanla geçer,bu arada durumuda gözlemleyelim dedik…Ama benim içim içimi yiyor.Ela’nın düğmelere olan bu tepkisinin adı ne olabilir ki ? Ne yaşadıda bu duruma geldi ? Sorularını sorup durdum kendime.Yaşadığımız özel ailevi sorundan mı etkilendi acaba diye sormadanda edemedim kendime ? Başka bir uzmanlada bu kaygılarımı paylaştığımda yaşadığınız anormal bir durum değil,Ela’nın hareketlerindeki her değişimi buna bağlamamız yanlış olur demesiyle kafamdan o soruyu sildim.Peki ama kıyafetlerin %70 si düğmeliyken ben Ela’nın gözüne gözüne sokmadan nasıl onu yaşadığı bu duygu durumundan uzak tutabilirim ?
Derken kendimi internet dünyasının uçsuz bucaksız sayfalarında buldum.Hani olmaz ama belki aynı kaderi paylaştığımız birileri vardır ,yardımcı olurlar bana diye gezinirken,bu durumdan muzdarip tonlarca kişi olduğunu gördüm.Çoğununda çocukluğundan geliyormuş bu DÜĞME FOBİSİ.Diğer ismide  koumpounophobia mışş..
Düğmelere dokunamıyorlarmış,gördüklerinde miğdeleri bulanıyormuş,ürperiyorlarmış,görünce bayılanlar bile varmış.O yüzden bu tarz fobisi olan kişilere zorla düğmeli kıyafetler giydirmek yanlış olurmuş.Giydirmeyi çözdük hadi ama girdiği toplumda karşısına mutlaka düğmeli kıyafet giyen birileri çıkacaktır.Orda ne yapmam gerekir bilmiyorum….
Biraz daha araştırma yaparken Apple’ın kurucusu olan STEVE JOBS’unda düğme fobisine sahip olduğunu öğrendim.Hatta bu fobisinden dolayı Apple,iPad ve İpod gibi tasarımcısı olduğu ürünlerde düğme kullanmamış.
Sizlerin çocuklarınında böyle değişik fobileri var mı bilmiyorum.Ama biz bugünlerde böyle bir durum içindeyiz.Tedavisi yok diyorlar.Ama inşallah zamanla çözülür bu durumunda üstesinden geliriz.

Sağlıcakla kalın…..

21 yorum:

  1. Merhabalar...benim de 3.5 yaşındaki oğlumda düğme fobisi var..Daha doğrusu bunun bir fobi olduğunu az önce nette arastirirken öğrendim..üzerinde düğme olan giysi giymek istemez,benim üzerimde düğmeli bir giysiye tahammülü olmaz..bazen kusar bile...gördüğü zaman yemek yiyemez..vs..ben de bir profesyonel bir destek alamlimiyiz diye düşünürken blogunuzla karsilastim.tedavisi yok yazmissiniz.terapist mi tedavisi ollmadiğini söyledi size?Ben hipnoz gibi yöntemlerle tedavi edilebilme ihtimalini okudum..tabi ne kadar doğru bilemiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhabalar tamamen giderilmiyormuş diye duydum ben.Tabii yine araştırmanızda fayda var.Çoğu uzmanın böyle bir durumun varlığından bile haberi yok maalesef :( Muhtemelen deneme yanılma yoluyla bir çözüm bulmaya çalışacaklardır.İşin açıkçası ben akışına bıraktım üstüne gitmemeye çalışıyorum.Bunu yaşıyan internette bir çok kişiyle iletişime geçtiğimde (onlar yaşça büyükler tabii ) bana gözümüze gözümüze sokulmadığı sürece çok etkienmiyoruz diyorlar.Sizde bir yol katederseniz bilgilendirirseniz sevinirim.Sevgiyle kalın...

      Sil
    2. Merhabalar.Benimde 3.5 yaşındaki kızımda maalesef düğme fobisi var.Aynı sorunları yaklaşık 5 aydır bizde yaşıyoruz.Bir çok psikiyatris vs gezindik durduk kimsenin bu fobi hakkında hiçbir bilgisi yok.Biz Aynur hanımla birbirimiz takibe aldık.Gelişmeleri haberdar edeceğiz.Sizle gelişmeleri bizimle paylaşırsanız sevinirim.

      Sil
  2. Merhaba, benim de düğme fobim var ve 28. yaşımdayım :) Yani, kendimi bildim bileli bu fobi ile hayatımı sürdürüyorum. İşin aslı, çocukken bu durum çok daha zorlayıcıydı, zira dünyanın büyüklüğünden haberdar bile değildim. Ancak zamanla insan bunun bir fobi olduğunu ve aslında küçücük düğmelerden korkulmayacağını bir şekilde benimsiyor. Peki bu bilinç bir çözüm mü? Elbette değil. Hala düğme görünce mide bulantısı hissetme, dokunamama, yanlışlıkla dokununca tarifsiz asap bozukluklarına katlanma gibi sorunlarım devam ediyor.Tabi ki tedavi edilebilir bir fobi bu. Büyümüş ve bilincimi ehlileştirmiş olmama rağmen tedaviyi red ediyorum. Ancak epeyce araştırıp bir çok doktorla bu konuyu görüştüm. En sağlam yönteminin hipnoz olduğunu öğrenmiş oldum zamanla. Sizler de araştırıp hipnoz konusunda fikir sahibi olabilirsiniz. Bu sorunu çocukken çözmek bence çok önemli zira insan büyüdüğünde alışagelmiş korkularından sıyrılmak da istemeyebiliyor; ben gibi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız çocukken bir çok travma ve fobileri çözmek kesinlikle daha kolay

      Sil
    2. Bu fobiyi atlatabilen var mı. Varsa nasıl başardı.

      Sil
  3. 45 yaşındayım ve bu fobi bendede var.kesinlikle düğme elleyemiyorum midem bulanıyor benden başkalarında da olduğunu öğrendiğim iyi oldu demekki tek değilmişim 😉

    YanıtlaSil
  4. 17 yaşındayım küçüklük zmnında hatta bilinç altıma işlemiş bi şekilde bile bi düğme fobim var annem babam fark etmedi bunu bnde çok ucubece bişey olduğunu düşündüğümden kimseye sölemedim büyüdükce üstüne gittim zorla gömlek giydim inatla düğmelere dokundum şuanda gömlekde giyebiliyorum veya düğmeli herhangi bi kiyafet ama hala kıyafet hariç herhangi bişeyde düğme varsa dokunamıyorum dokununca afedersiniz midem kalkıyo yani anlıcağınız birazda olsa bn kendi kendimi tedavi ettim daha halada ailemden kimse bilmez bnim bu fobimi.bnim hayatımdada çok büyük bi sorun teşkil ettmediğinide söylemek isterim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benim kızımda atlattı şükür belkide baş etmeyi öğrendi

      Sil
  5. Merhaba benimde 4 yasinda bir oglum bizde benzer bir durum yasiyoruz bu yaziyi 3 yil önce paylasmissiniz acaba zamanla degisme oldu mu veya bir uzmandan yardim almayi denediniz mi?

    YanıtlaSil
  6. merhaba ; bizde aynı durumdan muzdaribiz çözüm bulabildiniz mi

    YanıtlaSil
  7. Merhaba. 32 yaşındayım ve bu fobiden muzdaribim. Asla çocuklarınıza baskı yapmayın. 4 delikli düğmeler korkunç derece de midemi bulandırıyor. Asla çocugunuzu düğmeli bir şeyler giymekle zorlamayın.

    YanıtlaSil
  8. Bende var aynısı. Hem de çok aşırı derecede! Yorganda bile olmaması lazım o şeyin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biran once çözüme ulastırıp atlatmanız dileğiyle

      Sil
  9. Merhaba, benim kızımda da düğme fobisi var çözebildiniz mi merak ettin?

    YanıtlaSil
  10. merhaba benimde oğlumda var başlarda geçer dedim ama 2 yaşından 7 yaşına kadar halen devam. düğmeli giyenlere sarılmaz her zaman dükkandan beni mutlu etmek için gömlek alıp çıkarız ve bir kere bile giymez kısacası geçmiyor inatlaştığım zamanlar oldu şımarıklıktan mı dedim yok meğer gerçekten böle bi fobi vamış herkese bu süreçte kolay gelsin

    YanıtlaSil
  11. Zor süreç üstüne gitmemek gerekiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba hanımefendi, benim de 3.5 yaşında kızım benden kaçıyır üstümde gömlek görünce.üstüne gitneyi denedim , şımarıklık ya da farklılık göstermeye çalışıyor diye düşündüm.umursamasak ta var olmaya devam ediyor.ne var kızım bunda diye kojuşmayı deniyorum ama ağlıyor.ne yapacagız bilemedim, ileri zamanlarda kendine sıkıntı olsun istemiyorum böyle birşeyin ama nasıl yaklaşılır bu duruma bilemedim, siz aşarken nasıl bir tutum sergilediniz? Öğrenebilirmiyim acaba

      Sil
    2. Oncelikle merhaba.Umarım bu sureci sıkıntısız atlatmısınızdır.Biz bu fobiyle tanıstıgımızda kızım 3 yasındaydı,suanda 10 yasında ve sukur ki atlattık.Simdilerde kızımla bu durumu rahatlıkla konusabiliyoruz.O zamanlarda konusu dahi acılamıyordu.Az önce kendisine blogu okutup o zamanlarda neler yasadıgını ve nasıl artık etkilenmedigini sordum.Konun acılmasından ve bana soru sorulmasından nefret ediyordum,düğme hakkında konustukca sürekli midem bulanıyordu ama kusamıyordum ne zaman ki düğmeleri düsünmeyi bırakıp herkes soru sormayı bırakınca bende unuttum ve artık düğmeler benim icin birşey ifade etmiyor dedi.Bu süreçten geçen herkesin kolaylıkla atlatması dileğiyle.Zamanla herseyin gectigini unutmayın ve kucugunuzun ustune gitmeyin derim.Sevgiler.

      Sil
  12. Düğme fobisini atlatan var mı. Varsa nasıl başardı.

    YanıtlaSil